Betaald parkeren

Iedere dag controleren we met vier scanauto’s of mensen hebben betaald voor het parkeren van hun auto. Als dit niet zo is, krijgen zij een naheffingsaanslag parkeerbelasting (parkeerboete). In 2023 zijn 112.411 parkeerboetes uitgeschreven. Door de uitbreiding van het aantal gebieden met betaald parkeren is er een stijging van bijna 12.000 boetes vergeleken met 2022. 

In 2023 betaalde 85% van de mensen voor het parkeren in betaald parkeergebieden (betalingsbereidheid). Dit percentage is te vergelijken met de afgelopen jaren.  

We gebruiken de wielklem wanneer iemand 3 keer of vaker parkeert zonder parkeergeld te betalen, weigert de boetes te betalen en wanneer er geen andere manier is om de boetes te innen. We hebben in 2023 de wielklem 141 keer gebruikt. Dit is meer dan in 2022 (117 keer). 

Afhankelijk van het plan om de komende jaren buurt voor buurt betaald parkeren in te voeren, wordt de controle op betaald parkeren uitgebreid. Daarnaast onderzoeken we of we de scanauto kunnen inzetten voor het opsporen van gestolen voertuigen en voor het handhaven op foutgeparkeerde auto’s.