Kleine energieverbruikers

Voor bedrijven die weinig energie verbruiken, gelden geen wettelijke regels om energie te besparen. Toch is het belangrijk om ook deze bedrijven te bereiken. In 2023 gaven we daarom advies aan 50 kleine bedrijven verspreid over de stad, van de Amsterdamsestraatweg tot de binnenstad en de Rijnlaan. We gingen langs verschillende zaken, zoals kledingwinkels, bakkers en reisbureaus.  

De meeste adviezen bestonden uit eenvoudige acties, zoals het plaatsen van dubbelglas of het beter sluiten van deuren. Tijdens de adviesgesprekken bleek het vooral lastig te zijn voor ondernemers om daadwerkelijk tot actie over te gaan. Ondernemers gaven aan moeite te ervaren om subsidies aan te vragen en vouchers op tijd te gebruiken. Ook is het ingewikkeld om verhuurders over te halen om de gebouwen energiezuiniger te maken.  
 

De interesse in de adviesgesprekken was erg verschillend en veel ondernemers wilden geen afspraak maken. De pilot leverde op die manier goede informatie, maar krijgt vanuit het toezicht in deze vorm geen vervolg. Via het Energieloket geeft de gemeente nog wel advies aan kleine ondernemers en hulp bij subsidies. We richten ons ook op de verhuurders om hen te informeren en aan te moedigen over het besparen van energie. Bijvoorbeeld door gebouwen te isoleren.