Jaarwisseling en vuurwerk

Bewoners ervaren overlast van vuurwerk. Dit is te zien aan het aantal meldingen. We controleren op het afsteken van vuurwerk buiten de toegestane tijden. We zetten in december een speciaal team (vuurwerkteam) in dat naar de plekken gaat waar veel vuurwerkoverlast is. Tijdens de jaarwisseling zetten we ook extra handhavers in. Op deze wijze dragen we bij aan een veilig verloop van de jaarwisseling.  

Afgelopen jaarwisseling (2023/2024) was er inzet op vuurwerkoverlast door de wijkboa’s en het vuurwerkteam. Het vuurwerkteam was actief van 18 december tot en met 1 januari. Zij werkten dagelijks op basis van meldingen en signalen van politie en handhavers op straat. De meldingen vanuit vuurwerkvrije zones of bij ernstige overlast kregen hierbij voorrang. Ook waren er acties samen met de politie op vuurwerkoverlast. Het is lastig om overlastgevers op heterdaad te betrappen, maar toch hebben de handhavers 4 waarschuwingen, 4 boetes en 1 doorverwijzing naar bureau Halt uitgeschreven. 

Inspecteurs van de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) voeren controles uit op een veilige opslag van vuurwerk bij de verkooppunten. In 2023 zijn alle 6 vuurwerklocaties voor de verkoopdagen meerdere keren bezocht.