Wijkboa's

Wijkboa’s zijn het gezicht van het gemeentelijk toezicht in de wijk. Zij zijn actief betrokken in de wijk, leggen contacten met de bewoners, jeugd en ondernemers en stellen grenzen door jongeren aan te spreken en zo nodig te handhaven. De wijkboa’s hebben een netwerk in de wijk, onderhouden dit en breiden het uit waar nodig. Een goede samenwerking met de ketenpartners en politie staat voorop. De wijkboa's dragen met hun werk bij aan de verbetering van de leefbaarheid en veiligheid in de wijk.  

Elke wijk heeft minimaal 2 wijkboa’s. Daarnaast kunnen we ervoor kiezen om in een bepaald gebied extra wijkboa’s in te zetten om te zorgen voor minder overlast. Deze extra wijkboa’s geven in hun werk voorrang aan deze gebieden, naast hun eigen taken in de wijk. Ze zijn zoveel mogelijk aanwezig op de tijden dat het nodig is en zijn het eerste aanspreekpunt voor omwonenden, bezoekers en ondernemers. 

We zien op een aantal plekken in de stad de overlast groeien en daarom hebben deze gebieden of wijken een extra wijkboa: 

Griftpark en Maximapark 

Met mooi weer is het vaak druk in de Utrechtse parken. Dit brengt overlast met zich mee voor omwonenden, zoals achtergelaten afval en geluidsoverlast. Het Griftpark en het Maximapark hebben ieder daarom een eigen wijkboa. 

Kanaalstraat/Damstraat en Amsterdamsestraatweg 

De Kanaalstraat/Damstraat en Amsterdamsestraatweg zijn 2 levendige straten die veel gebruikt worden. Dit brengt overlast met zich mee, zoals parkeeroverlast, jeugdoverlast en onveilige situaties in het verkeer. Elk gebied heeft een eigen wijkboa. 

Binnenstad 

Na een amendement in de gemeenteraad (A107 Extra boa’s binnenstad) krijgt de binnenstad 2 twee extra wijkboa’s in 2024.  

Wijken 

Aantal wijkboa's (31/12/2023) 

West 

Noordwest 

Overvecht 

Noordoost 

Oost 

Binnenstad 

Zuid 

Zuidwest 

Leidsche rijn 

Vleuten - De Meern