NIX18 en verantwoord alcoholgebruik

Jaarlijks voeren we leeftijdscontroles uit om te controleren of bedrijven zich houden aan de leeftijdsgrens van 18 jaar voor het verkopen van alcohol. We zetten hiervoor testkopers in. Als een bedrijf toch alcohol verkoopt zonder naar het identiteitsbewijs van de testkoper te vragen, dan is dat een overtreding. We ondernemen dan actie. We kunnen bijvoorbeeld een waarschuwing of een boete geven. Als de horecazaak wel vraagt naar het identiteitsbewijs, dan krijgt het bedrijf een compliment. In het Preventie- en handhavingsplan alcohol staat meer over onze doelen en hoe we als gemeente aandacht besteden aan het verminder en van alcoholverkoop en –gebruik door jongeren onder de 18 jaar.  

We kiezen de locaties die we controleren op basis van risico's en ontvangen meldingen over verkoop aan minderjarigen. Uit onderzoek weten we in welke groep bedrijven die alcohol verkopen er een hoger risico is. Deze groep krijgt 2 jaar lang vaker controles dan dan andere horecabedrijven.  

De focus lag de laatste jaren op:  

  • 2017: horecabedrijven  

  • 2019: cafetaria's  

  • 2021: geen focus door coronamaatregelen  

  • 2023: sportkantines 

In 2023 controleerden we na de coronaperiode weer op leeftijdsgrenzen. Er zijn 57 leeftijdscontroles uitgevoerd. Hierbij zijn 32 overtredingen gezien die hebben geleid tot 23 waarschuwingen en 9 boetes. Deze cijfers zijn vergelijkbaar met 2022. Het percentage horecabedrijven dat zich aan de regels houdt is iets gedaald. De horeca heeft de draad weer opgepakt na corona om ook dit onderwerp de aandacht te geven die het verdient..  

In 2023 hebben we een NIX18 bijeenkomst voor de hele stad voorbereid (deze vindt plaats in het voorjaar van 2024). Ook zijn er voorbereidingen getroffen voor het vervolg van controles van sportkantines. Beide acties komen voort uit het nalevingsonderzoek en het Preventie- en handhavingsplan. 

Onderzoek over alcoholverkoop  

Om de twee jaar laat de gemeente een groot nalevingsonderzoek uitvoeren naar hoe goed horecabedrijven zich houden aan de regels voor de verkoop van alcohol aan jongeren onder de 18 jaar. Het doel van dit onderzoek is om te achterhalen waar het beste de leeftijd van 18 jaar wordt gecontroleerd en bij welke verkopers het minder goed gaat. Lees hier meer over het laatste nalevingsonderzoek uit 2022.  

Stichting NIX18 in Utrecht  

Stichting NIX18 in Utrecht is opgericht voor en door horecaondernemers. De stichting zet zich in om horecabedrijven te helpen dat ze geen alcohol verkopen aan jongeren onder de 18 jaar. De stichting laat een bedrijf (Objectief) controles met testkopers uitvoeren bij de deelnemers van de stichting. Als de deelnemers het goed doen, krijgen ze een groene kaart. Als ze het niet goed doen, krijgen ze een rode kaart en tips hoe ze de situatie kunnen verbeteren. We voeren geen eigen leeftijdscontroles uit bij de deelnemers waar het goed gaat. Deze krijgen alleen de controles van de stichting. We controleren wel bij de deelnemers die drie rode kaarten of meer hebben. Op deze manier zorgen we ervoor dat bedrijven extra blijven letten op de leeftijdsgrens.  

We hebben elk kwartaal overleg met het bestuur van de stichting. In 2024 passen we het convenant waarmee we samenwerkenaan (de afspraken). . 

Bij de 38 horecabedrijven die deelnemen, houdt 69% zich aan NIX18. Het aantal bedrijven dat deelneemt en zich aan de regels houdt is al een tijd gelijk gebleven. Het percentage is hoger dan het gemiddelde in onze regio en het hele land.