Controles ondermijning

Het Bestuurlijk Utrechts Interventieteam (BUIT) voert controles en acties uit om ondermijnende criminaliteit tegen te gaan. Dit doet het BUIT in samenwerking met belangrijke partners, waaronder die uit het RIEC-samenwerkingsverband. Het RIEC staat voor Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC). Jaarlijks neemt het BUIT deel aan grote acties met partners of voert zelfstandige controles uit. In de beleidsnota Grenzen stellen, perspectief bieden staan de doelstellingen van de gemeente voor de komende jaren. Met deze controles zetten we ons in om buurten veiliger te maken. Als het team gevaarlijke of ernstige situaties ziet, kunnen zij na bestuurlijk akkoord ook woningen of bedrijven sluiten. Denk aan hennepkwekerijen, harddrugs of illegaal gokken. We houden alle sluitingen bij op een website.  

In 2023 zijn in totaal 487 controles uitgevoerd. Dit waren zelfstandige controles (mono), controles met 1 of enkele partners (multi) of met een groot aantal partners (integraal). De locaties waren verschillend: van bedrijfspanden, loodsen en zeecontainers, tot opslaglocaties en bedrijfsverzamelgebouwen. 

Tijdens de controles werden 56 overtredingen gezien die door het BUIT zijn opgepakt. Ook waren er 41 (mogelijke) overtredingen voor andere afdelingen van de gemeente en/of partners. Bij de controles vonden we bijvoorbeeld (hard)drugs en lachgas, namaak merkkleding en gestolen voertuigen en troffen we illegale werknemers aan. Tot slot stelden we meerdere overtredingen vast, die bijvoorbeeld gaan over de (brand-)veiligheid, milieuregels en andere wet- en regelgeving. 

Vergunningplicht autobedrijven Nieuw Overvecht 

Sinds 2022 is er een vergunningplicht voor autobedrijven op bedrijventerrein Nieuw-Overvecht. Het BUIT controleert autobedrijven op het bedrijventerrein Nieuw-Overvecht of zij voldoen aan de vergunningplicht.  

Alle aangewezen autobedrijven die vallen onder de vergunningplicht zijn in 2023 tenminste 2 keer bezocht door het BUIT, tenzij de vergunning pas later in 2023 is afgegeven. 

Aantal controles 

Aantal locaties 

Aantal overtredingen 

148 

76 

16 

Focusgebieden    
In de beleidsnota ‘Grenzen stellen, perspectief bieden' staan 2 focusgebieden genoemd: bedrijventerrein Nieuw-Overvecht en de Amsterdamsestraatweg. In deze 2 gebieden vinden extra controles door het BUIT plaats. 

Bedrijventerrein Nieuw-Overvecht  
Naast de vergunningplicht voor autobedrijven voerden we op het bedrijventerrein in Nieuw-Overvecht nog 20 andere controles uit. We hebben 2 overtredingen vastgesteld. Ook zijn er 4 overtredingen overgedragen aan partners.  

Amsterdamsestraatweg 
Op de Amsterdamsestraatweg werden in totaal 44 controles gedaan, waarbij 8 overtredingen werden opgevolgd door het BUIT. Er werden 5 overtredingen vastgesteld door partners en/of andere gemeentelijke afdelingen. Tot slot controleerden we 10 Money Transfer Organisations (MTO’s). Dit zijn bedrijven waarbij klanten contant geld kunnen overmaken naar een rekening in het buitenland.  

Themacontroles  

Criminele inmenging 
In het najaar van 2023 heeft het BUIT 26 bedrijven bezocht in sectoren waar witwassen meer voorkomt. Deze bedrijven zijn kwetsbaar voor criminele inmenging. De bedrijven bezochten we samen met partners. Voor hen leidde de controles tot verdere opvolging.  

Vastgoed 
In 2023 werden 30 panden gecontroleerd voor het thema vastgoed. We zijn twee keer tot het handhaven op overtredingen overgegaan. .  

Transport en logistiek 
Er werden 23 controles uitgevoerd in 2023 gericht op transport en logistiek. We werkten onder andere samen met RIEC-samenwerkingspartners.  erd in 2023 gericht op transport en logistiek. We werkten onder andere samen met RIEC-samenwerkingspartners.