Programma beschermen woningvoorraad
Met het programma Beschermen bestaande woningvoorraad houden we actief toezicht op het gebruik van de woonruimte in de stad. Denk hierbij aan het verhuren van een woning aan toeristen, klachten over huren en het beschermen tegen het opkopen van koopwoningen.
We brengen in kaart in welke buurten de meeste problemen met woonruimte zijn. We gebruiken hier data voor. Ook kijken we waar woningen een lange tijd leegstaan. Woningeigenaren die hun woning te lang leeg laten staan of iets doen wat niet klopt met de regels (zoals de woning splitsen of verhuren aan toeristen), krijgen bezoek van een inspecteur. Zo willen we de woningvoorraad behouden en bijdragen aan een fijne, betaalbare en veilige woon- en leefomgeving.
Bescherming voor huurders met de Wet goed verhuurderschap
We controleren de verhuur van woningen aan de hand van meldingen. Utrecht heeft hier per 1 juli 2023 een meldpunt voor. We samen werken met Huurteam Utrecht van Steenvlinder. Als deskundige op het gebied van regels over huur helpt het Huurteam met het bekijken van de meldingen in relatie tot de algemene regels. Als er een overtreding is, kan de gemeente handhaven. Soms gaan meldingen (ook) over achterstallig onderhoud. Deze meldingen worden opgepakt door VTH.
In 2023 hebben we in totaal 45 meldingen ontvangen. De meldingen gaan vooral over de regels voor huren, zoals een te hoge huurprijs.
De Wet betaalbare huur is aangenomen en geldt vanaf 1 juli. Gemeenten kunnen optreden tegen huurprijzen die hoger liggen dan het puntenstelsel voor huurwoningen toelaat. Ze kunnen ingrijpen na meldingen van huurders, maar mogen ook op eigen initiatief handhaven. Handhaving vindt pas plaats na 1 januari 2025. Toezicht op leegstaande woningen
Vanaf 1 oktober 2023 geldt de leegstandsverordening. Dit betekent dat eigenaren van woningen in Utrecht die langer dan 6 maanden leegstaan verplicht zijn om de leegstand te melden bij de gemeente. Veel woningeigenaren met een leegstaande woning (2653 adressen)hebben een brief van de gemeente ontvangen over de regels. Het doel van de brieven is dat de eigenaren actie ondernemen. Bijvoorbeeld door de leegstand te melden. Vanaf april 2024 starten we met toezicht. Wie dan nog geen actie heeft ondernomen, loopt het risico dat de gemeente gaat handhaven.
Soms staan woningen volgens de administratie van de gemeente leeg, maar klopt dit niet met de werkelijke situatie. 248 woningen zijn onderzocht. Na contact met de gemeente hebben woningeigenaren actie ondernomen. Bijvoorbeeld door een huisnummer in te trekken of door ervoor te zorgen dat de huurders zich inschrijven op het adres.
Uitgebreide informatie over de resultaten van het programma in 2023 beschrijven we in een aparte rapportage over het Programma beschermen woningvoorraad.