Veiligheidsregio Utrecht (VRU)
Het voorkomen en het bestrijden van (brand)onveilige situaties doen we samen met de Veiligheidsregio Utrecht (VRU). De VRU is een samenwerkingsverband van alle Utrechtse gemeenten in de provincie Utrecht.
In de gemeente Utrecht zijn circa 4600 gebouwen waar toezicht gehouden wordt op de brandveiligheid omdat er sprake is van risico voor de gebruikers (verminderd zelfredzaam) of waarbij brand een grote impact heeft op de omgeving. De VRU beoordeelt hierbij bouwkundige aspecten en installatietechnische voorzieningen rond brandveiligheid. Het risicobeeld (wanneer er mogelijk een gevaarlijke situatie kan ontstaan) bepaalt de frequentie van deze controles. De gemeente handhaaft zo nodig bij overtredingen. De VRU behandelt elk jaar meldingen van inwoners en bedrijven over brandonveilige situaties. Ook vindt er voorlichting plaats om het bewustzijn over brandveiligheid en veilig gedrag te vergroten en verbeteren. De informatie richt zich op inwoners, maar ook op bedrijven en instellingen. Daarnaast houdt de VRU samen met de gemeente toezicht op brandveiligheid bij nieuwbouw.
In 2024 hebben wij samen met de Veiligheidsregio Utrecht 236 controles op nieuwbouw gedaan en 1395 op bestaande bouw.
V - Veestallen
Naar aanleiding van raadsvragen over de brandveiligheid van veestallen, hebben we samen met de Veiligheidsregio Utrecht 15 veestallen in Utrecht gecontroleerd. In Utrecht zijn geen mega-stallen, maar voornamelijk kleinschalige (ook hobbymatige) veestallen.
We hebben onder meer beoordeeld of er voldoende maatregelen zijn genomen om stalbranden te voorkomen, denk hierbij aan de aanwezigheid van rookmelders. De stallen voldoen aan de regels van brandveiligheid. Er zijn geen ernstige gebreken aangetroffen. We hebben stalhouders geadviseerd wat zij nog meer kunnen doen om de brandpreventie van hun stallen waar mogelijk te optimaliseren.
V - Brandveiligheid van het UMC en onze samenwerking met de VRU
Er gelden strenge eisen aan de brandveiligheid van publieke gebouwen. Samen met de VRU houden we risico gestuurd toezicht op de brandveiligheid. We zien mogelijkheden om de samenwerking met de VRU te verbeteren, zodat we de controles beter kunnen uitvoeren. In 2025 starten we samen met de VRU met het controleren van de brandveiligheid bij het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Dit is een uitdagende omgeving, omdat er vaak veranderingen aan het gebouw worden gedaan. We bekijken de huidige staat van de brandveiligheid en maken duidelijke afspraken met onze partners om de veiligheid te waarborgen.
V - Brandveiligheid van Hoog Catharijne
Tijdens de controle van een verbouwing hebben we bouwkundige gebreken aan Hoog Catharijne vastgesteld. We hebben overeenstemming gevonden met de eigenaar over het oplossen van deze gebreken binnen een bepaalde termijn. We controleren tussentijds of de werkzaamheden zijn gestart. De bouwkundige gebreken zorgen niet voor een veiligheidsrisico voor bezoekers en gebruikers.
V - Aan de slag met constructieve veiligheid en breedplaatvloeren
Vanaf 1 juli 2024 zijn eigenaren van grote, publiek toegankelijke gebouwen verplicht een periodieke keuring van de constructieve veiligheid uit te laten voeren. Er geldt ook een onderzoeksplicht voor gebouwen met breedplaatvloeren. Breedplaatvloeren bestaan uit kant en klare platen. Eigenaren moeten voor 1 juli 2025 het onderzoek naar dit type vloer hebben afgerond.
Gemeenten moeten controleren of eigenaren die onderzoeken uitvoeren en moeten de onderzoeksrapporten te beoordelen. Als eigenaren geen onderzoek hebben laten uitvoeren of als ze maatregelen moeten nemen maar dat niet doen, dan kan dit aanleiding zijn voor handhavend optreden. We gaan de eigenaren van gebouwen met mogelijk dit type vloeren per brief informeren over de onderzoekplicht.
In dit verband worden grote gebouwen zoals UMC en HC meegenomen in de onderzoeksplicht.
V - Stortkokers
Naan aanleiding van de brand in de Hanoïdreef in 2023 is een onderzoek gedaan naar soortelijke gebouwen waar nog een stortkoker aanwezig kan zijn. We willen woningcorporaties, een klein aantal VvE's en een aantal grote particuliere verhuurders benaderen en informeren over de brandwerendheid (eisen).
V - Onderzoek naar woningen boven winkelpanden in de binnenstad
We willen in 2025 aandacht besteden aan de brandveiligheid van bovenwoningen die zich bevinden boven een winkelpand in de binnenstad. Bij een brand moeten bewoners van de bovenverdiepingen wel goed kunnen vluchten. We beginnen met het onderzoeken van een aantal woningen in het kernwinkelgebied. Hierbij zullen we de eigenaren eerst informeren over de regels en daarna de gelegenheid om de situatie op te lossen. Voor het realiseren van een extra vluchtroute heeft de woningeigenaar een vergunning nodig.