Veiligheidsregio Utrecht (VRU)

Het voorkomen en het bestrijden van (brand)onveilige situaties doen we samen met de Veiligheidsregio Utrecht (VRU). De VRU is een samenwerkingsverband van alle Utrechtse gemeenten in de provincie Utrecht. 

In de gemeente Utrecht zijn ongeveer circa 4600 risicovolle gebouwen. Dit zijn bijvoorbeeld gebouwen waar gewerkt wordt met gevaarlijke stoffen, zoals ammoniak en chloor. De VRU beoordeelt hierbij bouwkundige aspecten en installatietechnische voorzieningen rond brandveiligheid. Het risicobeeld (wanneer er mogelijk een gevaarlijke situatie kan ontstaan) bepaalt het aantal vervolgcontroles.  

Bij nieuwbouw- en verbouwprojecten voerden de inspecteurs gezamenlijke inspecties uit met de VRU. 

De VRU behandelt elk jaar meldingen van inwoners en bedrijven over brandonveilige situaties. Ook vindt er voorlichting plaats om het bewustzijn over brandveiligheid en veilig gedrag te vergroten en verbeteren. De informatie richt zich op inwoners, maar ook op bedrijven en instellingen.  

Controles Veiligheidsregio Utrecht 2023 

  • Controles nieuwbouw: 329 

  • Controles bestaande bouw: 1723 

In Amersfoort heeft de VRU alle veestallen gecontroleerd op brandveiligheid. In 2024 voert de VRU-controles uit bij veestallen in Utrecht.