Illegaal sekswerk en sekswerk zonder vergunning

Als sekswerk leidt tot overlast dan kunnen we een melding daarover ontvangen. We controleren eerst of sekswerk op die plek mag of niet. Bedrijven of locaties waar illegaal sekswerk of sekswerk zonder vergunning plaatsvindt bezoeken we altijd. Dit doen we om overlast tegen te gaan en de illegale situatie of situatie zonder vergunning te stoppen. Soms is alsnog een vergunning mogelijk. Bij illegale situaties is dit niet mogelijk, zoals bij sekswerk in een hotel of vakantiepark. Sekswerkers die zonder vergunning of illegaal werken, kunnen in een kwetsbare positie zitten. Hier hebben we oog en aandacht voor. We werken hiervoor samen met Belle hulp- en dienstverlening en de politie.    

Overlastmeldingen   
Sinds 2011 is de gemeente verantwoordelijk voor het toezicht op illegaal sekswerk en sekswerk zonder vergunning. Vanaf dat moment is bijgehouden hoeveel overlastmeldingen we hierover krijgen. Vanaf 2011 is er een groei in het aantal overlastmeldingen. In 2020 en 2021 is een extra toename te zien, vanwege corona. De groei in meldingen vanaf 2019 gaat door in 2022.  

In 2023 zijn er in totaal 65 meldingen binnengekomen over illegaalsekswerk en sekswerk zonder vergunning. Over sommige locaties kregen we meerdere meldingen. Meldingen geven aanleiding om gericht toezicht uit te voeren op plekken waar mogelijk iets aan de hand kan zijn. We hebben alle meldingen behandeld en opgevolgd. De meldingen gingen grotendeels over overlast door het aanbieden van sekswerk in woningen. Op woonlocaties waarbij er meerdere keren niet open werd gedaan door de bewoner hebben we geen controle uit kunnen voeren. Ook hebben meer hotels een melding gemaakt en contact gezocht met ons over het aanbieden van illegaal sekswerk. In 2023 hebben we geïnvesteerd in het contact en de samenwerking met hotels. Hierbij vertelden we over toezicht en handhaving op sekswerk. Ook hebben we uitgelegd welke signalen hotels bij ons kunnen melden, zoals vermoedens van illegaal sekswerk. Dit leidde direct tot meer contact met vragen hierover.   

Controles illegaal sekswerk of sekswerk zonder vergunning 
In 2023 hebben we 45 controles op illegaal sekswerk en sekswerk zonder vergunning gedaan. Tijdens de 32 woningcontroles stelden we 14 keer vast dat er inderdaad illegaal sekswerk plaatsvond. In alle gevallen werd niet gewerkt vanuit de eigen woning en/of troffen we meerdere personen aan. Het gaat om andere situaties dan de proeftuin voor thuissekswerk. Bij de woningcontroles ontdekten we soms ook signalen van mensenhandel en/of mensensmokkel. Dankzij de samenwerking met de politie tijdens de controles zijn deze door hen opgepakt voor verder strafrechtelijk onderzoek. Dit leidde in een aantal gevallen tot straf voor de daders. Ook bezochten we in totaal 7 massagesalons. Na de controles is 1 van deze massagesalons gesloten vanwege overtredingen. We controleerden 3 massagesalons samen met de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA), waarvan 1 locatie door de NLA is voorgesteld. Er waren geen overtredingen, maar 2 massagesalons worden door de NLA opgevolgd. Van de 4 controles bij de hotels stelde we 2 keer illegaal sekswerk vast.  

Contact hulp- en dienstverlening 
In 2023 is Belle dankzij de samenwerking met 18 sekswerkers in contact gekomen. Met 13 van hen is na controle nog contact geweest of is er een traject voor hulpverleninggestart. De hulpvragen wisselden van de wens om eventueel te stoppen met het sekswerk, de financiële veiligheid en mentale gezondhheid van sekswerkers. We hebben 3 keer contact opgenomen met de vertrouwenspersoon, in alle gevallen vanwege zorgen om de veiligheid van de sekswerker   

Onzichtbare groepen 
In 2023 onderzochten we hoe we beter zicht en contact kunnen krijgen met sekswerkers die moeilijk bereikbaar zijn. Samen met Belle hebben we gekeken op welke manier we dit kunnen doen. Na gesprekken met Belle zijn we tot de conclusie gekomen dat we met toezicht hier niet aan kunnen meehelpen, maar Belle wel. Belle kan dankzij extra inzet meer aandacht besteden aan de moeilijk bereikbare sekswerkers. Dit gebeurt met ‘DUUP-middelen’: dit is budget gericht op sekswerkers in de regio Utrecht. Door het extra budget heeft Belle nu een ‘veldwerkbus’. Hiermee bezoekt zij in de regio specifieke locaties waar sekswerkers aanwezig (kunnen) zijn om contact te leggen, voorlichting te geven en medische zorg aan te bieden.