Proeftuinen

In september 2022 hebben we advies gekregen over hoe we meer werkplekken mogelijk kunnen maken voor sekswerk. Het advies is om verschillende vormen van sekswerk aan te bieden en te kijken wat werkt voor de stad. Dit wordt in het Advies Proeftuinen genoemd. De gemeente is van plan om te starten met twee proeftuinen voor sekswerk: thuissekswerk en kleinschalige seksbedrijven. We bereiden ons in 2024 hierop voor.  

Aanpassing Handhavingsstrategie seksbedrijven  
Zodra de proeftuinen van start gaan en het beleid hierop is aangepast, zullen we op de proeftuinen toezicht houden. We passen onze Handhavingsstrategie seksbedrijven hierop aan. In de Handhavingsstrategie seksbedrijven staat hoe we toezicht houden op verschillende vormen van sekswerk en hoe we handelen bij overtreding van de regels.  

Gezond en veilig thuiswerken  
Als de proeftuin voor thuissekswerk van start gaat, houden we actief toezicht op gezond en veilig thuissekswerk. Dit houdt in dat als uit onderzoek blijkt dat thuissekswerk mogelijk niet gezond en veilig is voor de sekswerker of klant, we naar de woning gaan voor een gesprek. Ook komen we langs als we overlastmeldingen ontvangen. We gaan dan een gesprek aan met de bewoner om ervoor te zorgen dat de overlast stopt.