Seksbedrijven

We controleren of seksbedrijven met een vergunning zich houden aan de wet- en regelgeving, zoals de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) en beleidsregels. Dit doen we volgens de Handhavingsstrategie seksbedrijven. We kijken hiervoor naar de administratie, voeren gesprekken met sekswerkers en beheerders, controleren de brandveiligheid en kijken of adviezen over hygiëne van GGD regio Utrecht (GGDrU) zijn doorgevoerd. ​  

In 2023 hebben we 13 controles uitgevoerd bij seksbedrijven met een vergunning. We hebben samen met GGDrU alle 4 seksbedrijven gecontroleerd op de hygiëne. Tijdens deze controle zag GGDrU bij 2 bedrijven verbeterpunten voor de hygiëne en het voorkomen van besmettelijke ziekten. Hiervoor is handhavend opgetreden richting de seksbedrijven. GGDrU was beschikbaar voor advies aan de ondernemers voor het oplossen van de verbeterpunten. Bij de hercontrole van de seksbedrijven, samen met GGDrU, waren alle adviezen opgevolgd en was de hygiëne weer in orde. Bij andere controles zijn er geen overtredingen gezien. Ook zijn er in 2023 geen meldingen binnengekomen over de seksbedrijven met een vergunning.  

 Samenwerkingen:  

Belle Hulpverlening  

Belle Hulpverlening isonderdeel van Stichting de Tussenvoorziening en verleent hulp aan sekswerkers en ex-sekswerkers. Bij de controles in woningen of panden kunnen we sekswerkers aantreffen. Belle is bij controles op illegaal sekswerk aanwezig om met sekswerkers in contact te komen. Zo kan Belle hen helpen als zij een hulpvraag hebben. Ook als er misschien sprake is van uitbuiting gaat Belle mee.  

 GGD regio Utrecht  

GGD regio Utrecht controleert seksbedrijven en bedrijven met een seksgerelateerd aanbod (beurzen, darkrooms, seksbioscopen) op hygiëne. Hierin heeft GGDrU een adviserende rol. Als er zorgen zijn over de hygiëne kan dit gevolgen hebben voor de vergunning van seksbedrijven.  

Politie en Openbaar Ministerie  

Als er sprake is van gevaar en/of signalen van mensenhandel werken we altijd samen met de politie. Ook overleggen we als dat nodig is met de officier van justitie van het Openbaar Ministerie.