Bodemtoezicht

De Omgevingsdienst RUD houdt toezicht op bodemsaneringen en -activiteiten. Daarbij letten ze op de bodemkwaliteit. 

Elk jaar kunnen de aantallen controles anders zijn dan verwacht, en dit is niet altijd te voorspellen. Zo zijn in 2023 meer controles buiten bij saneringslocaties uitgevoerd dan verwacht (134 in plaats van de verwachte 45). Er zijn juist minder wettelijke meldingen over bodemkwaliteit binnengekomen (182 in plaats van de verwachte 250). Een deel daarvan is door de RUD ook op locatie gecontroleerd.  

Er zijn 21 illegale saneringen ontdekt. Daarbij wordt bijvoorbeeld vervuilde grond ontdekt of is er sprake van fouten met certificaten. Soms lijkt op papier alles in orde te zijn, maar de praktijk kan er anders uitzien. Door hierbij op te treden, voorkomen we dat vervuilde grond als ‘schone grond’ wordt hergebruikt.  

 In 2024 zijn er veel veranderingen door de Omgevingswet. Zo zijn er minder vaak vergunningen en bodemonderzoeken nodig, maar gelden er meer algemene regels. Steeds vaker vindt een afweging van alle verschillende belangen plaats om te kijken of en wanneer een bodemsanering nodig is. We verwachten er 25 tot 30 in 2024. Daarnaast blijven we rond de 220 verschillende meldingen voor bodemactiviteiten verwachten. 

Voor het toezicht betekent het dat gebiedscontroles belangrijker worden. Daarbij rijden de inspecteurs langs plekken waarbij grond wordt verplaatst, om te kijken of iedereen zich aan de regels houdt. 

Vind hier meer informatie over het werk van de RUD.