Overlastmeldingen milieu
Bewoners kunnen op verschillende manieren meldingen maken van overlast door bedrijven. Deze meldingen worden onderzocht en, indien nodig, wordt het betreffende bedrijf bezocht. Bedrijven moeten voldoen aan de milieuregels. Wanneer dit niet het geval is, wordt een hercontrole (tweede controle) uitgevoerd. In 2024 zijn er meer dan 300 onderzoeken uitgevoerd bij bedrijven naar aanleiding van meldingen van bewoners.
| 2020 | 2021 | 2022 | 2023 | 2024 |
Aantal overlastmeldingen
| 1.450 | 2.645 | 2.187 | 1.848 | 2.228 |
We ontvingen de afgelopen jaren de meeste meldingen over de volgende onderwerpen:
Geluidoverlast
Luchtvervuiling/ rookoverlast
Geuroverlast
Lichthinder
Projectleider Dönüş vertelt over het behandelen van de overlastmeldingen milieu
“Sinds een paar jaar verdeel ik alle milieumeldingen die bij ons binnenkomen. Alles wat speelt in de maatschappij zie ik langskomen! De top 4 komt mij bekend voor: verreweg de meeste meldingen gaan over geluidsoverlast. Bijvoorbeeld door laden en lossen. Wij kunnen mensen vaak écht helpen. Hoe fijn is het om niet meer wakker te worden van vrachtwagens om 6 uur ’s morgens, omdat onze inspecteur langs het bedrijf is geweest. Die geeft ondernemers uitleg van de regels en voert waar nodig extra controles uit.
Wat mij opvalt, is dat veel mensen kiezen voor een anonieme melding. Daarbij geldt de vraag: waar gaat het precies over en om welke locatie gaat het? Anders kunnen we er niet heen! Verder doen een paar bewoners heel vaak achter elkaar dezelfde melding. Het is zoeken om hier goed mee om te gaan. Je wilt mensen helpen en probeert zo goed mogelijk uit te leggen wat de gemeente wel of niet kan doen.”
Houtstook
In Utrecht krijgen we meldingen van bewoners die last hebben van houtrook van kachels. Meestal ontvangen we tussen de 300 en 400 meldingen per jaar, maar in de tweede helft van 2024 is dit aantal gestegen naar 498 meldingen. Bij deze meldingen doen we meestal geen onderzoek op locatie.
Sommige bewoners vragen de gemeente om in te grijpen bij bepaalde houtstokers, dit noemen we een handhavingsverzoek. Er zijn geen landelijke regels die overlast door houtrook tegen gaan, en het is moeilijk om te bepalen wanneer de overlast ‘te veel’ is. In Utrecht willen we de lucht zo gezond mogelijk houden. In 2025 wordt er een besluit genomen over nieuwe regels om de luchtkwaliteit te verbeteren. In oktober 2024 werd bekend welke maatregelen hierin worden opgenomen. Het doel is om houtstook in Utrecht per 2030 te verbieden.
Tot die tijd geven we bewoners informatie na een melding. Ook geven we tips voor het verantwoord stoken in kachels en zullen er in 2025 subsidies zijn voor het onbruikbaar maken van schoorstenen en het verwijderen van kachels. Als er handhavingsverzoeken binnenkomen, gebruiken we een nieuwe werkwijze die we in 2024 hebben opgesteld, zodat we sneller en duidelijker kunnen reageren.
Buiten stoken heeft ook een slechte invloed op de gezondheid. Daarom heeft de gemeenteraad besloten dat het vanaf 2025 verboden is om buiten hout te stoken. Bij meldingen hierover registreren we de klacht. Als het gaat om houtstook in de openbare ruimte, gaan we langs wanneer er toezichthouders beschikbaar zijn. Bij meldingen over houtstook bij woningen sturen we een bericht naar de bewoners. Het handhaven van regels heeft soms beperkingen en biedt niet altijd een oplossing.
Geluid
We zien dat er veel meldingen over geluid binnen blijven komen. Zo kregen we bijvoorbeeld 477 meldingen van geluidsoverlast bij evenementen in de stad. Meestal houden evenementen zich aan de vergunning. Verder valt het op dat nieuwe soorten overlast ontstaan. Vaak gaat het om een klein aantal meldingen, waarbij we vooral in de gaten hoe deze meldingen zich ontwikkelen en kijken hoe het in 2025 gaat.
Een aantal mensen heeft last van Laagfrequent Geluid. We kregen hier in 2024 8 meldingen over, maar kunnen deze bewoners lastig helpen. Laagfrequent Geluid kunnen bijvoorbeeld bromtonen zijn of andere storende geluiden. Hierbij is het moeilijk om op te sporen waar het geluid vandaan komt. Als de bron wordt gevonden, is handhaven onmogelijk. Het geluid is niet zo hard dat het boven de geluidsnorm gaat.
Enkele bewoners melden ook geluid afkomstig van laadpalen voor elektrische auto’s. Vaak is de software van de auto in die gevallen aan een nieuwe versie toe. Mensen kunnen hier veel last van hebben, maar ook bij deze meldingen is toezicht geen oplossing. Wel kunnen we bewoners een folder geven, die ze onder de ruitenwisser van de auto kunnen plaatsen. Daar staat een oproep aan de eigenaar op om voor het vernieuwen van de computersoftware te zorgen.
In het Werkspoorkwartier komt meer horeca en zijn steeds meer plekken om uit te gaan. Dit zorgt voor meer geluid. We ontvingen hier 18 meldingen over die we hebben behandeld.
In 2025 blijven we goed volgen hoe het loopt met de verschillende soorten geluidsoverlast. We kijken of innovaties (uitvindingen) kansen bieden om geluid en geluidsoverlast te volgen.