Projectcontroles milieu

Elk jaar kiezen we een thema waarop controles plaatsvinden. Het gaat om 15 tot 40 controles per jaar. 

We controleren op 2 manieren: 

  •        We bezoeken in één jaar alle vergelijkbare bedrijven 

  •        We controleren verschillende bedrijven op één of twee dezelfde punten. 

2023: propaantanks
In 2023 controleerden we 21 propaantanks. We constateerden geregeld overtredingen: bij elkaar waren er 30 punten die verbeterd moesten worden. De eigenaars moesten bijvoorbeeld wortelgroei verwijderen, een brandblusser neerzetten of zorgen voor een goed hekwerk om de tank heen. Al deze maatregelen helpen mee aan de veiligheid van de leefomgeving.  

2024: samenwerken horeca-inspecteurs en milieu-inspecteurs
In 2024 gaan horeca-inspecteurs en milieu-inspecteurs samen op pad bij een aantal nieuwe horecabedrijven. Samen informeren ze ondernemers over de verschillende regels en kijken ze of het bedrijf voldoet. Zo maakt een onderneming een goede start en voorkomt het meldingen van bewoners. Milieu-inspecteurs gaan ook naar een aantal bestaande horecabedrijven en kijken hier naar de maatregelen om het lozen van vet op het riool en geuroverlast te voorkomen. 

Het project zorgt ervoor dat we kunnen onderzoeken hoe milieu-inspecteurs en horeca-inspecteurs op nieuwe manieren samen kunnen werken. Dit past goed bij de Omgevingswet en de nieuwe plek van (milieu)regels voor horeca in het Omgevingsplan.