Illegale bomenkap

Bewoners kunnen meldingen doen over het illegaal kappen van bomen. Als deze meldingen binnenkomen, kijken we of er een vergunning is of nodig was. In een deel van de gevallen bezoeken we de plek van de melding. We controleren of de regels zijn gevolgd. Als duidelijk is wie de boom heeft gekapt, kan er een proces-verbaal opgemaakt worden. Ook voor elke illegaal gekapte boom moet een nieuwe boom worden geplant (herplantplicht). Daarnaast kijken we welke andere stappen we kunnen nemen. 

In 2023 zijn 56 meldingen gedaan over mogelijke illegale kap:  

  • Het ging 8 keer om een illegale bomenkap, waarbij we de herplantplicht oplegden (bestuursrecht). In andere situaties was er bijvoorbeeld een vergunning aanwezig, was er geen vergunning nodig of werd er alleen gesnoeid.  

  • In 7 gevallen hebben we ook een rapport (proces-verbaal) gemaakt voor een strafrechtelijk proces. Voor 5 van deze situaties moet de overtreder nog extra informatie aanleveren. Alleen sterk opgebouwde zaken kunnen we uiteindelijk opsturen.  

Het Openbaar Ministerie (OM) bekijkt alle complete zaken, ook al kan het een tijdje duren voordat een zaak is behandeld. In 2023 zijn er 2 zaken door het OM bekeken, deze zijn beide nog in behandeling. We leerden hoe we onze rapportages nog verder kunnen aanscherpen en moesten voor 1 proces-verbaal extra informatie aanleveren. Er zijn nog geen veroordelingen door het OM gedaan.