Evenementen

We houden toezicht op een goed, gezond en veilig verloop van evenementen. We willen overlast voor bewoners en het effect op de natuur zo veel mogelijk verminderen of voorkomen. Zo zorgen we voor een goede balans tussen leefbaarheid en levendigheid.  

Organisatoren van evenementen kunnen een datum en locatie voor een evenement reserveren. Zo kunnen we evenementen over de stad en tijdens het jaar verspreiden. We overleggen met organisatoren hoe het evenement veilig kan verlopen met zo min mogelijk overlast. We maken extra afspraken als dat nodig is. Ook beoordelen we alle vergunningaanvragen en plannen en vragen advies aan de politie, brandweer, Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR), VRU en gemeentelijke afdelingen.  

Bij elk evenement maken we een inschatting van de risico's. Bij evenementen met grote risico’s zijn meer controles. Ook kijken we hoe een evenement in de jaren daarvoor verliep. Tijdens het evenement controleren we of de organisator zich houdt aan de regels, zoals geluidsnormen, veiligheid, verkoop van alcohol (aan jongeren), parkeren en verkeer. Als er problemen of overtredingen zijn, dan zorgen we ervoor dat de organisator dit zo snel mogelijk oplost. Zo niet, dan kan de organisator een last onder dwangsom krijgen of een boete.  

Evenementen met grote risico's  
We controleren vooral de evenementen met grote risico's. Dat kunnen zowel grote als kleinere evenementen zijn. Voorbeelden hiervan zijn evenementen met een groot effect op de omgeving, verwachte overlast, of problemen of overtredingen in vorige jaren. Waar nodig wordt een evenement vaker gecontroleerd. Tot slot zijn we aanwezig op regie evenementen om ervoor te zorgen dat het evenement goed verloopt. Regie-evenementen zijn evenementen waarbij de gemeente het overzicht houdt op de organisatie van het evenement. Voorbeelden van regie-evenementen zijn Koningsdag en Pride Utrecht.  De gemeente zorgt bijvoorbeeld voor de veiligheid, planning en samenwerking met andere partijen. Bij grote evenementen en evenementen met een hoog risico op hard geluid, wordt actief een geluidsmeting gedaan. We houden dan het geluid het totale evenement in de gaten. Hiervoor maken we gebruik van geluidmeters die buiten staan en continu het geluid meten. De locaties van deze geluidmeters worden bepaald aan de hand van het akoestisch onderzoek. Dit onderzoek wordt in ingediend samen met de vergunningsaanvraag. Ook kijken we naar de dichtstbijzijnde geluidgevoelige gevel(s) in de buurt van de evenementenlocatie. Wanneer we meten dat het geluid op een evenement harder is dan mag, treden we op. We zoeken dan direct contact met de evenementenorganisator.  

Bij grote evenementen en evenementen met een hoog risico op hard geluid, wordt actief een geluidsmeting gedaan. We houden dan het geluid het totale evenement in de gaten. Hiervoor maken we gebruik van geluidmeters die buiten staan en continu het geluid meten. De locaties van deze geluidmeters worden bepaald aan de hand van het akoestisch onderzoek. Dit onderzoek wordt in ingediend samen met de vergunningsaanvraag. Ook kijken we naar de dichtstbijzijnde geluidgevoelige gevel(s) in de buurt van de evenementenlocatie. Wanneer we meten dat het geluid op een evenement harder is dan mag, treden we op. We zoeken dan direct contact met de evenementenorganisator. 

Motie rode kaart 
In het voorstel tot wijziging van de APV hebben we de motie rode kaart (motie 400, 2023) verwerkt. Met deze wijziging kunnen we organisatoren weren die meerdere keren na een evenement schade hebben gemaakt aan de omgeving of de regels niet hebben nageleefd. Deze organisatoren krijgen een rode kaart. Als er geen verbetering is in het gedrag van de organisator in het jaar erop kan dit ervoor zorgen dat er geen nieuwe vergunning voor het evenement aangevraagd kan worden. Op deze manier kunnen we verdere schade door nieuwe evenementen voorkomen.  

Cijfers toezicht en handhaving 
In de afgelopen jaren rapporteerden we over het aantal controles op evenementen. Deze cijfers gaven een vertekend beeld, want sommige evenementen zijn meerdere keren bezocht door onze toezichthouders. Om een beter beeld te geven rapporteren we dit jaar over de uren die zijn ingezet op evenementen. In 2024 hebben we 3.870 uur ingezet op toezicht en handhaving bij evenementen. Onze inzet op evenementen is vergelijkbaar met 2023. De daling ten opzichte van 2022 komt door een effectievere inzet. Kleinere evenementen die in vorige jaren zonder incidenten zijn verlopen vergen minder inzet van toezicht en handhaving.  

Door controles uit te voeren op evenementen zorgen we ervoor dat evenementen netjes en goed verlopen. Dit doen we door de regels uit de evenementen- en omgevingsvergunning te controleren en te kijken naar de sfeer op en rond een evenement. Zo controleerden we dit jaar bij kermisattracties of ze de juiste keuring hadden en daarmee veilig gebruikt konden worden. Bij een aantal (grote) evenementen controleren wij ook de taxistandplaatsen en taxivergunningen. Ook is gecontroleerd op mogelijke beschadiging van groen. We hielden toezicht op alcoholgebruik en NIX18. We controleerden of podia en andere bouwwerken veilig waren, Tot slot hielden we toezicht op de leefbaarheid in de omgeving van een evenement. Bij overtredingen, bijvoorbeeld parkeeroverlast of geluidsoverlast, traden we op.  

  

Cijfers over vergunde evenementen  

Vergunde evenementen 

2023 

2024 

Evenementen in openbare ruimte 

  • Zeer groot 

  • Groot 

  • Middelgroot 

  • Klein 

449 totaal 

10 

30 

136 

273 

421 totaal 


35 
155 
246 

Straatfeesten (melding) 

219 

251 

Evenementen met versterkt geluid 

252 

304 

Tap ontheffingen** 

167 

157 

Binnen evenementen 

** Product - Tapontheffing aanvragen - Online loket (utrecht.nl) 

Het aantal vergunde evenementen is in vergelijking met 2023 redelijk stabiel. 

Meldingen over evenementen 

2023 

2024  

Geluid 

57 

477 

Afval 

 2 

Verkeer 

Parkeren 

Afsluitingen 

(valt onder bovenstaande/overig) 

Overig (bv. Bereikbaarheid en communicatie) 

10 

19 

 

Sinds 2024 is de registratie van meldingen voor geluidsoverlast bij evenementen verbeterd. Hierdoor worden er meer meldingen geteld en een beter beeld is van de overlast. Ook anonieme meldingen die vaak na evenementen binnenkomen worden hierdoor ook meegerekend. Ten opzichte van vorige jaren is het aantal meldingen daarom een stuk hoger.